Нічний візник

24 серпня, в суботу, о 19:00 у «Літературному кафе», що за адресою пл. Центральна, 10, Станіслав Сілантьєв представить до показу два українських фільми «Нічний візник» режисера Георгія Тасіна (1927 р.) та «Перекоп» Івана Кавалерідзе (1930 р.). Запрошуються всі бажаючі на показ відреставрованого українського кіно з новим музичним саундтреком. Фільм «Нічний візник», що входить в унікальну колекцію української німої класики, буде показано за підтримки Національного центру Олександра Довженка.

«Нічний візник», 1929, Україна, режисер Георгій Тасін
У ролях: Амвросій Бучма, Юрій Шумський, Марія Дюсіметьєр

«Нічний візник» Георгія Тасіна — перший фільм в українському кінематографі, де на зміну схематичним та абстрактним «революційним» типажам приходить яскраво виражена особистість. Трагедія «маленької людини», яка у вирі революційних подій воліє залишатися політично незаангажованою, але мимоволі втягується в трагічні обставини та змушена здійснити рішучий вчинок, зворушила не тільки українського глядача, але й спокушених європейців. Роль одеського нічного візника, який втрачає дочку через власне нехлюйство, виконана Амвросієм Бучмою — одним з найкращих українських акторів першої половини XX століття. Вона стала чи не першою в українському кіно вдалою спробою розкриття психологічно глибокого характеру на самому драматичному рівні й ознаменувала поворот українського кіно в бік психологізму.

Композитор: Арсеній Трофім, композитор та піаніст (Росія). Працює на стику класичної, експериментальної та електронної музики. Автор Deus Ex Machine і «Сучасного Таперского Кінозалу», єдиного російського проекту, що об'єднує німе кіно та живу музику в єдиний культурний пласт.

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте